Geboren: 15 juni 1957 op de Melkweg in Egchel. (Familie Thiesen is in 1919 naar Helden gekomen. Ze komen oorspronkelijk uit Geysteren, daarna Meerlo, Velden en vervolgens Helden. De naam Thiesen wordt met één ‘s’ geschreven.
(Kenmerkend voor deze familie)

Opleiding: Lagere school in Egchel, LTS en daarna nog instaallatietechniek en vervolgopleidingen.

Getrouwd met Coy Peeters uit Kessel-Eik. (dit jaar 25-jarig jubileum!) Twee kinderen: zoon Mark (14) en dochten Kelly (16)

Werk: Senior medewerker bureau huisvesting van de Zorggroep Noord-Limburg.
(beheer gegevens gebouwen, afsluiten onderhoudscontracten, leiden van projecten, tekeningen en archiefwerk).

Hobby’s: geschiedenis, fotografie, wandelen en op vakantie (naar oa de kerken en kastelen van Luxemburg en Duitsland).

Muziek: “Muziek is mijn eerste grote liefde. Ik luister van alles; van Wagner tot Rowwen Heze.”

Henk is DE man die alles over het verleden maar ook over het heden van Egchel weet. Dit komt door zijn interesse in de historie.
We vragen het Henk.

“ Ik was vanaf jongs af aan nieuwsgierig naar oorsprong van dingen en zo ben ik begonnen met uit te zoeken waar mijn eigen familie vandaan kwam.
Hierbij werd ik toen geholpen door Meister Peeters want die zette veel doopboeken om van het Latijns naar het Nederlands. In de doopboeken staat de nodige informatie die je weer kunt gebruiken voor een stamboom onderzoek of te wel genealogie.

Dit ging verder met vragen: ”Hoe hebben deze mensen geleefd en gewoond.”
Ook om mensen met soortgelijke vragen zaten, verder te helpen. Zo is deze hobby ontstaan” Hoe is iets ontstaan en waarom.

Een andere grote hobby van Henk is fotografie. “Al vanaf mijn 14e knip ik foto’s. Ik heb me toen een fototoestel van 100 gulden gekocht. Dat was in die tijd heel veel geld.”

Henk zijn broers deden aan motorcross en hij ging toen altijd mee of daar foto’s van te knippen. Nu, 36 jaar laten heeft hij inmiddels een enorm fotoarchief over van alles en nog wat, in het bijzonder over Egchel. (Als je Henk tegenkomt met wandelen dan zie je hem ook vaak met een
fototoestel.) Iedereen kent wel het boek: Van Achell tot Egchel. Waar Henk zich helemaal aan gegeven heeft.

Momenteel zijn er weer een aantal nieuwe ‘projecten’ waar Henk zich op heeft gestort. Zoals een boek over de Noordervaart, de Boerenschans op de Baarloseweg, een boek over 50 jaar voetbalclub Egchel en de website Egchels-verleden.nl. Vooral met deze website heeft Henk grote plannen.
“Het onderzoek naar de geschiedenis van Egchel gaat steeds door. Als een boek klaar is, kan de dag daarna al weer wat meer bekend zijn. De website is dan een ideale plek om dit dan bij te werken. “ Als je nog meer wilt weten over de regionale oudheid, kun je eens een kijkje nemen in de Streekmuseum De Moennik, van de Heemkundevereniging waar Henk ook actief voor is.

Henk is dus een bezige bij. Maar de gezondheid begon hem op te breken. Na twee fikse lichamelijke waarschuwingen moest hij het een stuk rustiger aan gaan doen. Zo is hij ook onlangs gestopt als raadslid van de gemeente Helden. En na een behoorlijke herstelperiode heeft hij zijn werk bij de Zorggroep weer opgepakt. “Ik moet het tegenwoordig wat rustiger aan doen. Ik kan momenteel nog niet alles en het zal nog een tijdje duren voordat ik weer helemaal de oude ben. Ik ben wel anders tegen het leven aan gaan kijken.
Ik wil weer meer van het leven gaan profiteren.”

Henk heeft samen met Giel Beumers aan de wieg gestaan van het dorpsoverleg. In 1991 werd de dorpsraad Egchel opgericht. Henk is trots op wat er in Egchel is bereikt.
“Belangrijk is dat Egchel zelf keuzes kan maken. Vroeger werden die voor Egchel gemaakt. Nu kunnen we zelf aangeven wat we belangrijk vinden. En zo willen we het ook hebben. Als het dorp het wil, kun je veel bereiken.”

En wat vind je van deze website? “Ik ben blij dat het muziekje er vanaf is. De website krijgt steeds meer een archief-functie. Het ziet goed uit en is echt gericht op Egchel. Je kunt zien dat Egchel erg actief is.”

Wat wil Henk nog kwijt aan de mensen uit Egchel? Daar is hij erg duidelijk
in: “Blijf het belang zien om elkaar op te zoeken en de krachten te bundelen.” En zo is het maar net!

Nou Henk, bij deze bedankt voor het interview, de koffie en de koekjes (die je voornamelijk zelf hebt opgegeten…)
Interview: Sander Selen augustus 2007

ytics -->