Vijftig jaar Muziek in Egchel.

Op Zondag 3 november viert Muziekvereniging Egchel haar vijftigjarig bestaan met een groot jubileumconcert in Gemeenschapshuis ‘t Erf.      Dit is een mooie gelegenheid om de afgelopen 50 jaar de revue te laten passeren.

In 1969 startten enkele enthosiaste inwoners van Egchel met een drumband, De benodigde trommels werden geleend of gekocht.    Al snel werd duidelijk dat een fanfare meer mogelijkheden bood. Nieuwe muzikanten werden geworven, en dirigent Pim Janssen gaf muzieklessen. Ook werd een blaaskapel opgericht voor carnaval.

In 1991 wilde men kwaliteitsverbetering en werd Ger de Mulder de nieuwe dirigent. Door de opleiding van jeugdige muzikanten groeide de fanfare sterk. Onder leiding van Ger de Mulder werd er meerdere malen deelgenomen aan het peeltoernooi in Meyel, en aan concoursen.                                                In 1996 werd zelfs het landskam[ioenschap met promotie in de vijfde divisie behaald.

Bij het 25- jarig bestaan kreeg de fanfare van “de aanhang” de partners van de muzikanten, een mooi nieuw vaandal. In 2001 werd de fanfare omgedoopt tot muziekvereniging. In de gemeente waren namelijk gitaristen en violisten die graag samen muziek wilden maken, maar nog nergens bijhoorden.

 

In de jaren daarna ging het wat minder goed en stopten een aantal jeugdige muzikanten en kwamen er ondanks grote inspanningen van de jeugdcommissie nog weinig nieuwe leerlingen. De blaaskapel ging enkele jaren samen met de havenkapel uit Beringe, maar moest stoppen door gebrek aan leden. In 2007 werd Jan van Hamond de nieuwe dirigent van de fanfare.      Hij begreep dat toernooien en concoursen niet mogelijk waren en organiseerde onder meer zeer geslaagde samenspeelconcerten met de fanfares van Griendtsveen, Nunhem en Grashoek.

Bij de viering van het veertig jarig bestaan gaf de muziekvereniging nog een groot concert met filmmuziek. Vanaf 2012 groeit de muziekvereniging weer met volwassenen die een blaasinstrument leren bespelen, maar ook kwamen er kinderen bij de fanfare die muzieklessen gingen volgen. Tijdens het jubileumconcert zullen zij ook een belangrijke bijdrage leveren.

In de afgelopen vijftig jaar is er veel gekomen en gegaan maar de goede sfeer tussen dirigent en leden is gebleven. De fanfare is ook steeds aanwezig bij Sinterklaas, in de kerk, op Koningsdag en bij jubilea. Dat hopen we ook zo te kunnen behouden.

Hans van Gend

ytics -->